Coalitie wankelt maar burgemeester Celis wil graag verder cumuleren

13 Maart 2014

Coalitie wankelt maar burgemeester Celis wil graag verder cumuleren

Burgemeester en uittredend Vlaams parlementslid Vera Celis is opnieuw kandidaat voor het Vlaams parlement bij de verkiezingen van 25 mei. Als eerste opvolger is de kans reëel dat ze vroeg of laat terug in het Vlaams parlement komt. Volgens het Nieuwsblad Van Geel heeft Vera Celis de intentie om in dat geval opnieuw te kiezen voor de combinatie van het burgemeesterschap met een parlementair mandaat. Toen Celis in 2012 burgemeester werd, verklaarde ze dat beide banen combineren niet haalbaar is en fysiek niet vol te houden, maar dat ze haar lopende mandaat nog wel wou afronden. Vandaag denkt ze daar dus anders over en ziet blijkbaar geen bezwaren meer voor een nieuwe cumul. Het moet zijn dat Vera heeft ingezien dat het toch allemaal niet zo moeilijk is, een stad als Geel besturen. En dus vraagt ze met een gerust hart uw vertrouwen om straks opnieuw twee mandaten én twee weddes (*) te combineren.Wij vinden deze koerswijziging op zijn minst gezegd opmerkelijk. De coalitie tussen N-VA en CD&V is alles behalve een hecht blok. En bij diverse discussies tussen de coalitiepartners blijkt telkens opnieuw dat de burgemeester er niet in slaagt om zich boven het geruzie te plaatsen en te zorgen dat er daadkrachtig wordt bestuurd. De toenemende ontevredenheid van de Gelenaars, zoals bleek uit het Gemeenterapport van Het Nieuwsblad eind vorig jaar, is daarvan het logische gevolg.

Groen roept burgemeester Celis op om haar mandaat ernstig te nemen. Een voltijds engagement is het absolute minimum. De speeltijd is voorbij.

(*) De wet bepaalt dat een politiek mandataris die meerdere mandaten combineert nooit meer kan verdienen dat anderhalve maal het bedrag van de vergoeding van een Vlaams parlementslid. Het totale bedrag van de cumulatiegrens werd voor 2014 vastgesteld op 179.921,19 euro op jaarbasis. Meer info kan je hier vinden.