Dankzij ons toch groen op de markt.

01 Mei 2012

Dankzij ons toch groen op de markt.

GROEN OP DE MARKT ! DAN TOCH.  Groen Geel was aanwezig tijdens de feestelijke opening van de vernieuwde markt op zaterdag 28 april. Gehuld in T-shirts met de slogan "DANKZIJ ONS TOCH GROEN OP DE MARKT" lieten we weten wat we denken over het gebrek aan groen op het nieuwe marktplein. Uit de diverse reacties bleek dat we lang niet alleen staan met deze kritiek. Zoals vele Gelenaars zijn we blij dat de werken achter de rug zijn en dat de markt nu eindelijk terug een plaats voor mensen is en niet voor auto's.

 Voor de feestelijke opening die gisteren plaatsvond werd er duidelijk niet op een euro meer of minder gekeken. Maar de groots opgezette show ?met hoofdkleur groen, maar dat zal wel toeval geweest zijn- kon één pijnlijk tekort toch niet verbergen: dit grote nieuwe plein telt welgeteld negen bomen en is dus helemaal niet het gezellige groene plein waar vele Gelenaars al jaren om vragen. Het lijkt wel alsof de negen bomen met enige tegenzin zijn toegevoegd aan dit koude stenen plein.

 Het is voor Groen totaal onbegrijpelijk dat er op de nieuwe markt niet meer groen werd voorzien. Tegelijk is het ook kenmerkend voor het beleid van de Geelse CD&V. In een stadskern die steeds verder wordt volgebouwd, is er steeds minder plaats voor kwaliteitsvolle openbare groenruimte. Het weinige groen dat hier en daar nog een plekje krijgt, is niet meer dan een lapje voor het bloeden.

 Groen is ervan overtuigd dat de stad een ander beleid nodig heeft. Een beleid dat volop inzet op groene ruimte. Een beleid dat er voor kiest om de centrumpleinen echt groen te maken zodat er veel meer leven is en er nog natuur overblijft in de stadskern. Een beleid dat parkzones in de stad effectief inricht als park in plaats van er andere bestemmingen aan te geven. Een beleid dat openbaar groen belangrijk vindt en niet bijkomstig.