Discriminatie op basis van politiek engagement

01 Februari 2013

Discriminatie op basis van politiek engagement

  Informatievergadering parkeerbeleid op 21 februari: Mensen met politiek engagement niet welkom.

Het Geelse stadsbestuur organiseert een infovergadering over het parkeerbeleid op 21 februari. Alle Gelenaars kregen een uitnodiging in de bus. Wie deelneemt aan de vergadering mag ook zijn mening geven via een anonieme online vragenlijst.

Tegelijk vertrok er ook een tweede brief aan alle politieke partijen. Met de uitdrukkelijke vraag aan iedereen die aan de verkiezingen van 14 oktober deelnam, om niet deel te nemen aan de vergadering van 21 februari. En dus ook geen vragenlijst in te vullen. Wat ons betreft echt wel een brug te ver.

Natuurlijk is het niet de bedoeling dat een infovergadering wordt gedomineerd door politieke standpunten. En dus is het wenselijk dat politici (zeker gemeenteraadsleden) op zo'n vergadering vooral luisteren en hun standpunten niet opdringen aan andere mensen. Zo is het in het verleden altijd gelopen. Zo zou het op 21 februari wat ons betreft ook kunnen. Wat men nu doet is anders. Een publieke vergadering wordt afgeschermd voor mensen omwille van hun banden met een politieke partij. En niet alleen voor raadsleden, maar voor iedereen die op de lijst stond, los van zijn of haar huidige rol in de Geelse politiek of de Geelse samenleving. Dat is discriminatie op basis van politiek engagement, of hebben we iets verkeerd begrepen? Voor zover wij weten is dit ongezien in Geel. Zou dat de Kracht van Verandering zijn?

Tot slot nog dit: wij zijn benieuwd wie het stadsbestuur zal vertegenwoordigen op deze infovergadering. Alle leden van het schepencollege namen immers ook deel aan de verkiezingen van 14 oktober...

Wij zullen hierover interpelleren tijdens de gemeenteraad van 4 februari.

 

Namens Groen Geel,

Jeroen Dillen en Tinne Van Gelder, gemeenteraadsleden

Peter Van Nuland, voorzitter