Is er nog een coalitie die deze stad bestuurt?

03 Juli 2013

Is er nog een coalitie die deze stad bestuurt?

Toestanden op jongste gemeenteraad niet voor herhaling vatbaar! Voor SP.a en Groen bewijzen de toestanden op de jongste gemeenteraad dat er van een coalitie nog nauwelijks sprake is. SP.a en Groen vragen zich af hoe het nu verder moet want een herhaling van vorige raad is onaanvaardbaar.Tinne van Gelder "We hadden alle begrip voor de afwezigheid van schepen van mobiliteit Christoph Molderez. Maar dat de burgemeester en schepenen niet konden of wilden antwoorden op de vragen over het parkeerbeleid was een brug te ver. Óf men neemt zijn verantwoordelijkheid en voert het debat - publiek, zoals het hoort -óf men verdaagt het punt naar de volgende gemeenteraad."

SP.a en Groen stelden op de gemeenteraad met stijgende verbazing vast hoe het bestuur er niet in slaagt een coherent verhaal te brengen.

Gemeenteraadslid Kristof Van Reusel vroeg de resultaten van een grote enquête waarin de mening van de Gelenaar over het verkeer op de markt gevraagd werd. De cijfers werden reeds besproken op het schepencollege, toch werden ze op de gemeenteraad niet meegedeeld en kreeg Van Reusel geen antwoord.

De meerderheid bleek weer totaal verdeeld en zat wat naar elkaar te kijken. De gênante situatie werd compleet toen schepen Leen Beke uit haar "sacoche" een draft van een persbericht mét de resultaten tevoorschijn toverde. Monden vielen open van verbazing en burgemeester Celis vroeg een schorsing.

Kristof Van Reusel: "Natuurlijk willen ze de cijfers niet laten zien. Het overgrote deel van de Geelse bevolking is immers tegen verkeer op de markt en dat past niet in hun kraam. Wat we hier hebben gezien is ongehoord. Het kan toch niet dat resultaten op een College besproken niet op de gemeenteraad mogen komen, terwijl het persbericht al klaar ligt."

Na de tien minuten trachtte Celis deze beschamende vertoning af te sluiten, maar ze ging daarbij nogmaals onderuit. De gemeenteraad moest wachten want de cijfers zouden fout kunnen worden geïnterpreteerd. Het illustreert hoe dit college denkt over haar gemeenteraad en over democratie.

Groen & SP.a Geel Tinne Van Gelder & Kristof Van Reusel