Frans Peeters gebuisd voor tewerkstelling

31 Mei 2010

Frans Peeters gebuisd voor tewerkstelling

Militanten van ACV-Geel trokken gisteravond naar de gemeenteraad om burgemeester Frans Peeters (CD&V) een buis te overhandigen voor zijn beleid op het vak sociale tewerkstelling. In een tijd van schoolrapporten vond ACV-Geel de tijd rijp om de Geelse burgemeester te evalueren. En dat rapport is niet eensluidend positief. Na ruim drie jaar legislatuur stelt de vakbond vast dat er inzake sociale tewerkstelling in Geel de voorbije jaren niet veel gebeurd is.'Dat was nochtans een van de punten uit het tienpuntenprogramma waarmee de CD&V in 2006 en in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen mee uitpakte', zegt regioverantwoordelijke Els Cools. 'Om in de terminologie te blijven. Overgaan naar het volgende leerjaar, een kus van de juf of een bank vooruit, zitten er voor de burgemeester niet in. Daarvoor scoorde hij te slecht.'

Volgens cijfers van de VDAB waren in er in Geel vorige maand 1.132niet werkende werkzoekenden. Dat aantal verschilt nauwelijks met de cijfers voor mei 2009. Ook het aantal arbeidsgehandicapten blijft steken op 18,6procent of 211mensen. 'Crisis of geen crisis, bijna 1 op de 5 Geelse werkzoekenden krijgt bijna geen kansen op de normale reguliere arbeidsmarkt', stelt Els Cools vast.

Een van de eisen van ACV is dan ook de aanwerving van een tewerkstellingscoördinator die als motor kan dienen voor sociale tewerkstelling. De stadsregio Turnhout is volgens de vakbond een mooi voorbeeld om aan te tonen dat zo'n initiatief werkt en zich op termijn terugverdiend. ACV heeft ook suggesties waar sociale tewerkstelling kan gecreëerd worden.

'Er kan werk gemaakt worden van een bewaakte fietsenstalling en fietsverhuurpunt aan het station van Geel, ook het onderhouden van de stationsbuurt kan met sociale tewerkstelling. Deze lijn kunnen we ook doortrekken naar het stadbestuur zelf.'

Overleg met de middenstand en de ondernemers is een aspect waarvoor de burgemeester volgens ACV wel een dikke voldoende behaalt. Frans Peeters nam zijn buis in ontvangst met de melding dat slechts één buis beter is dat zijn gemiddelde vroeger. 'Het rapport met de aanbevelingen ga ik grondig lezen. Daarom zal ik hier op dit moment niet reageren.' De aanwerving van een tewerkstellingscoördinator staat voorlopig nog niet in de Geelse begroting.