GR 6 september 2010 - Agendapunten Jeroen Dillen

31 Augustus 2010

De zomer zit erop, iedereen is terug uit vakantie. Ook de Geelse gemeenteraad begint aan een nieuw politiek werkjaar. Hier kan je lezen welke agendapunten werden ingediend door raadslid Jeroen Dillen. Normal21

false
false
false

NL-BE
X-NONE
X-NONE

MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:Standaardtabel;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:"";
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:"Calibri","sans-serif";
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-font-family:"Times New Roman";
mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:"Times New Roman";
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}

1.Ondergrondse berging radioactief afval

Volgens het Ontwerp van Afvalplan van NIRAS komen 22 Kempense gemeenten ? waaronder ook onze stad - in aanmerking voor de ondergrondse opslag van hoogradioactief afval. De betrokken gemeenten kunnen zich zelf kandidaat stellen voor een bergingsproject.-Welk is het standpunt van het schepencollege in dit dossier?-Heeft het schepencollege gebruik gemaakt van de inspraakmogelijkheden via het openbaaronderzoek? Waarom wel of niet?

2.Stopzetting ophaling gemengd plastic

De ophaling van gemengd plastic werd stopgezet vanaf 1 april 2010. Ik wil de bevoegde schepen graag opnieuw interpelleren over de motivatie voor deze beslissing en de gevolgen ervan.-De stopzetting werd destijds gemotiveerd als volgt: "De reden voor deze omschakeling is terug te vinden in de uitstekende sorteerresultaten van de laatste jaren. Daardoor is het restafval zo 'zuiver' geworden dat men brandstof moet toevoegen om een goede verbranding te krijgen. Dat kan bijvoorbeeld aardgas zijn maar ook restplastiek is een uitstekende brandstof." Gelieve toe te lichten op welke concrete informatie deze stelling gebaseerd is.-Wat is het effect van de stopzetting op de selectieve inzameling van de verschillende afvalfracties? Is dit effect in overeenstemming met de globale visie van het schepencollege op afvalbeleid?

3. Noodhulp Pakistan

Pakistan wordt getroffen door de zwaarste natuurramp uit zijn geschiedenis. De recente overstromingen hebben een gigantisch aantal mensen getroffen. De VN spreekt over 1600 doden, even veel gewonden en maar liefst 730.000 woningen die verwoest zijn. Naar schatting 20 miljoen mensen zijn dakloos, miljarden dollars aan oogsten en voedselreserves werden vernield en er is ook grote schade aan de openbare infrastructuur (wegen, energievoorziening, communicatie). Het land heeft dringend nood aan financiële steun om de eerste noodhulp én de heropbouw van de infrastructuur te kunnen financieren. Voormalig gemeenteraadslid Maarten Van Camp startte een hulpactie na de aardbevingen in Pakistan in 2005. Hij zamelde geld in voor MALC, een lokale NGO. In de voorbije jaren is Maarten actief gebleven via de GOS om dit project verder te blijven steunen. Deze NGO is nu ook actief in de hulpverlening aan de slachtoffers van de overstroming. Daarom doet Maarten een nieuwe oproep om giften over te maken. De Federale en de Vlaamse overheid hebben reeds noodhulp voor Pakistan voorzien. Ik wil het Geelse stadsbestuur oproepen om het zelfde te doen en in te gaan op de oproep van Maarten voor financiële steun aan Pakistan.

4. Trage verbinding Brugweg - Kanaaldijk

Nabij de Sasachtweg werd recent een nieuwe weg aangelegd die de naam Brugweg kreeg. Deze weg verbindt de Sasachtweg met een nieuw bedrijventerrein. Dit terrein ligt vlakbij de Kanaaldijk. Ons voorstel is om een trage verbinding te realiseren tussen Brugweg en Kanaaldijk aan de linkerkant van het bedrijventerrein. Op deze manier kunnen fietsers (en eventueel ook voetgangers) komende van de N19 uit de richting Geel op een veilige manier de Kanaaldijk bereiken zonder de drukke N19 te moeten oversteken ter hoogte van de Paviljoenstraat of Oude Tongelseweg. Op deze plek gebeurden al talrijke verkeersongevallen. Een veilige trage verbinding tussen N19 en Kanaaldijk via de Brugweg lijkt ons een belangrijke meerwaarde voor het (recreatief) fietsverkeer.