Over de onderbouw in het Ooievaarsnest

08 Maart 2013

Over de onderbouw in het Ooievaarsnest

Een gemeenteraad in het Ooievaarsnest, je moet het eens proberen. Het is een merkwaardige opvoering. Vijf maand na de coalitievorming is er nog geen beleidsnota. Dat is niet toevallig, je merkt het tijdens de zitting. Er is geen leiding, de meerderheid treedt niet op als één groep, er zit géén lijn in en de burgemeester is amper aanwezig. Griet Smaers wordt dan wel verondersteld de raad voor te zitten maar doet dat amper en slaagt er op geen enkele wijze in om de verdeeldheid te verbergen.Het wordt een one man show van schepen Molderez. Hij antwoordt uitvoerig en welbespraakt op alle vragen van de oppositie. Hij krijgt op zowat alle tussenkomsten het woord en moet zelfs de teksten van de zieke Leen Beke voorlezen.

Dan opent de oppositie de registers over de voorbije infovergadering. Molderez zet zich recht en start een leuke les in statistiek. Minuten lang onderhoudt hij de vergadering over representativiteit en stratificatie en nog wel meer woorden van vijf euro. Aangenaam om naar te luisteren misschien maar totaal irrelevant. Enkel nodig om een scheefgetrokken situatie nog enigszins recht te zetten.

Op vorige gemeenteraad stelde Jeroen Dillen al voldoende vragen over wie al dan niet aanwezig mocht zijn op de infovergadering. Molderez kreeg toen reeds de kans om iedereen plat te slagen met zijn uitleg over de gestratificeerde steekproef. Hij deed dat niet en dat was heus niet om de oppositie te sparen.

Hij gaat graag in debat met de oppositie en als de oppositie niet de vragen stelt die hij wel zou willen, dan zet hij een één tweetje op met een lid van zijn partij om uitvoerig zijn ding te kunnen doen. Hij geeft Groen, PVDA en CD&V een tik op de billen omdat er toch mensen van hun lijst op de infovergadering aanwezig waren. Dat er daarbij geflirt wordt met de privacywetgeving is blijkbaar géén probleem. Of vindt u het normaal dat er wel wordt geteld hoeveel groenen er waren, maar niet hoeveel rossen, schelen of zwarten?

Je kan geloven dat heel het opzet van de inspraakronde op statistiek gebaseerd was. Wij kunnen ons echt niet van de indruk ontdoen dat de uitleg nieuw is en heel de ?zogezegde wetenschappelijke ? onderbouw er maar is gekomen ná de feiten.

Zulke uitleg kan leuk zijn om naar te luisteren, maar laat u niets wijsmaken, de enige waarde daarvan is de graad van amusement.